page-up-arrow
page-down-arrow

Was this page useful?

*Required Field
Rating *
Rating            

SJHH / Quality & Performance/ External Review & Corporate Information/ Environmental Sustainability/ Energy & Facilities

Energy & Facilities

Energy Consumption and Greenhouse Gas Emissions

2014 St. Joe's Building Services Energy Saving Initiatives

 

 

Annual Energy Savings (kWh)

Annual Electrical Savings

One Time Incentive Refund

1

Fontbonne Chiller Recommissioning

142, 488

$18,523

$51,528

2

New West 5th Construction

* 5,714,339

* $742,864

$348,458

3

Lighting Upgrade
39 / 43 / 49 Charlton

9344

$1402

$3,000

4

Union Gas – High Efficiency Building

 

 

$40,000

Total Savings

$442,986

 * Identified savings over base building code requirements of new facility design

St. Joseph’s Healthcare Hamilton's West 5th Campus

St. Joe's West 5th Campus was certified with LEED Gold. 

LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) is a third-party program that certifies buildings that are designed, constructed and maintained using environmentally friendly materials and systems. The building at West 5th includes the following LEED features:

  • Adequate space for secure bicycle storage and shower facilities for staff
  • Close proximity to public transportation routes
  • Preservation of mature trees on the central and west portions of the Campus with over 500 new trees planted, which includes native and drought species
  • Storm Water Management System to minimize water pollution
  • Highly efficient plumbing fixtures to reduce indoor water usage by 20%
  • Low emitting materials used during construction to ensure improved indoor environmental quality
  • PVC roof and strategic east-west orientation of building to increase building heat naturally from the sun
  • 90% of construction materials come from landfills and recyclable products 

Green features at a glance:

• Space for secure bicycle storage and shower facilities for staff, as well as public transportation routes in close proximity to the building to support the use of active and alternative transportation

• Preservation of the mature grove of trees on the central and west portions of the Campus with over 500 new native and drought-resistant trees planted

• Minimizing water pollution with an extensive Storm Water Management system and a cistern that uses rain water for irrigation of some of the landscaping

• Reducing the indoor water use of the facility by over 35% with highly efficient plumbing fixtures like low-flow toilets, faucets and showers

• Use of low-emitting materials during construction to ensure improved indoor air quality after project completion

• Proactive waste planning during construction diverted 95% of construction materials from landfill

 
Photo Credit: Bjorg Magnea Architectural and Interior Photography
The newly constructed building was brought up to the front of the property, enhancing connection with the surrounding community and access to public transportation.


Photo Credit: Bjorg Magnea Architectural and Interior Photography
Natural light fills clinical and public spaces, which makes the facility inviting and welcoming to everyone.


Photo Credit: Bjorg Magnea Architectural and Interior Photography
Caption: The inpatient bedrooms include large windows looking out over scenic views of courtyards, gardens, and the brow of the Niagara Escarpment.


Photo Credit: Bjorg Magnea Architectural and Interior Photography
The indoor gymnasium is complemented by community-accessible outdoor recreation amenities including a soccer field, baseball diamond, tennis court and eight kilometres of walking trails.